Reporter sitter på britsen hos en skönhetsklinik och pratar med doktor om fillers

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bryter de legitimerade salongerna mot lagen – se när SVT:s reportrar vill boka tid för fillers och botox. Foto: Lovisa Gelin

Avslöjar: Här struntar läkarna i lagen på skönhetssalonger: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Skönhetssalonger med legitimerade läkare bryter mot lagen om botox och fillers. Innan behandling krävs personlig information och betänketid i 48 timmar. Men med dold kamera kan SVT visa hur läkare och sjuksköterskor systematiskt erbjuder behandling direkt.

– Det är oerhört allvarligt. När det är legitimerad personal, då ska man följa lagen, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Här bryter de legitimerade läkarna mot lagen – se när SVT:s reportrar blir erbjudna fillers och botox utan betänketid.

Flera av läkarna och sjuksköterskorna arbetar dagtid på region Östergötlands sjukhus och vårdcentraler. På kvällstid utför de injektionsbehandlingar på privata kliniker för tusentals kronor.

SVT granskar skönhetsbranschen

Utåt sett går allt till enligt lag – de är legitimerade och anslutna till Ivo:s vårdgivarregister.

Ivo: ”Mycket allvarligt”

När SVT undersöker 20 skönhetssalonger i Östergötland med legitimerad personal bryter hälften mot lagen.

– Det är patienter som riskerar att fara illa och få vårdskador. Det är mycket allvarligt, säger Göran Olsson, enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg.

Den nya lagen finns till för att skydda kunderna och ta bort oseriösa utövare på skönhetsmarknaden. Hör företrädare från Ivo och organisationen Estetiska injektionsrådet i videon reagera på resultatet av granskningen nedan.

Sabina Lindahl, ordförande i Estetiska injektionsrådet, tillsammans med bild på injektion i ögontrakten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lagen finns av en anledning” – Hör Sabina Lindahl, ordförande i organisationen Estetiska injektionsrådet. Foto: SVT/AP Photo/Jacquelyn Martin/TT

Tips inför köp av skönhetsingrepp

• Kontrollera att personen som ska utföra ingreppet har legitimation och rätt kompetens. Om du är osäker kan du ringa socialstyrelsen.

• Den som vill göra injektionsbehandling måste skriftligt och muntligt få information om behandlingen, preparat och risker.

• Kliniken är skyldig att ge dig 48 timmar betänketid före ingreppet om det är första gången på ny salong eller mer än 6 månader sedan du gjorde behandlingen senast.

• Kontrollera vilket försäkringsbolag kliniken har om du skulle bli skadad.

• Du ska lämna ditt samtycke till att ingreppet eller behandlingen får utföras.

• Åldersgränsen för estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar är 18 år.

• Misstänker du att en klinik inte följer lagen kan du anmäla verksamheten till IVO.

Källa: Konsumentverket

Ny lag om skönhetsingrepp

Tidigare fick vem som helst utföra fillers- eller botoxbehandling. Men sedan en lagändring i juli 2021 är det bara legitimerade läkare och sjuksköterskor som får göra injektionsbehandlingar.

Efter lagändringen finns det krav på konsultation och betänketid. Den som vill göra injektionsbehandling måste skriftligt och muntligt få information om behandlingen, preparat och risker. Därefter måste patienten få 48 timmars betänketid innan man kan göra behandlingen. Det här för att skydda patienten för vårdskador.

Varje gång en patient besöker en ny salong ska konsultation göras och skrivas in i patientjournalen. Behandling kan bokas inom 6 månader efter konsultation.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så valde vi salongerna

Vi har genom fysiska besök, telefonsamtal, sms, mejl eller bokningar via bokadirekt.se tagit kontakt med 34 salonger i Östergötland som är anslutna till IVO:s vårdgivarregister som utför injektionsbehandlingar. Vi valde salonger efter geografisk spridning och storlek.

Hos 20 av salongerna fick vi kontakt för tidsbokning. 10 av de 20 var villiga att ge oss botox eller fillers direkt helt utan konsultation eller utan betänketid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skönhetsbranschen

Mer i ämnet