Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan erbjuder SVT:s reportrar fillers samtidigt som hon är åtalad för att ha gett injektioner utan utbildning. Foto: SVT

Kvinna dömd: Gjorde ansiktslyft utan utbildning – erbjuder SVT:s reporter injektioner

Publicerad

Den 20 maj dömdes en kvinna i Malmö tingsrätt för att ha utfört trådlyft på en kund utan att ha utbildning. Under tiden hon var åtalad besökte SVT Nyheter Skånes reportrar kvinnan med dold kamera – och blev erbjudna både fillers och botox.

I videon kan du se när kvinnan, som saknar utbildning, erbjuder SVT:s reportrar injektioner.

SVT Nyheter Skåne besöker kvinnan två gånger med dold kamera: I Göteborg på ett event och på salong De Bellezza i Malmö. Kvinnan erbjuder sig att injicera fillers, trots att hon väntar på rättegång åtalad för att ha injicerat utan utbildning.

SVT granskar skönhetsbranschen

Dömdes – tar fortfarande emot kunder

Kvinnan dömdes 20 maj för brott mot lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar.

Hon hade utfört ett så kallat trådlyft på en kund. Det innebär att man injicerar trådar under huden för att strama åt eller lyfta en del av ansiktet.

”För låga straff”

Kvinnan är varken legitimerad läkare, sjuksköterska eller tandläkare och får därför inte injicera. Hennes straff blev dagsböter på totalt 4 800 kronor.

– Det är alldeles för låga straff, säger Sabina Lindahl, ordförande i Estetiska injektionsrådet, en organisation vars målsättning är att öka skyddet för kunder.

SVT Nyheter Skåne har sökt kvinnan som inte har återkommit.

SVT GRANSKAR SKÖNHETSBRANSCHEN

Den 1 juli 2021 trädde en ny lag i kraft som innebär att skönhetsindustrin ska bli mer reglerad, bland annat att personer som injicerar måste vara legitimerad läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Trots det kan SVT Nyheter Skåne avslöja att 7 av 13 granskade salonger i Malmö har olegitimerad personal som erbjuder behandlingar. Bara fyra av salongerna är registrerade i Ivo:s vårdgivarregister.

Det här är trådlyft

Trådlyft är ett icke kirurgiskt ansiktslyft där nedbrytbara trådar förs in i huden med nål. Detta för att få en huduppstramning och hudföryngring. Trådarna framkallar ett lyft.

Källa: Estetiska injektionsrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skönhetsbranschen

Mer i ämnet