Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet när SVT Nyheter Skånes reporter blir erbjuden olagliga Lemon bottle två gånger – bland annat av en läkare anställd av Region Skåne. Foto: SVT

Här vill läkaren ge olagliga injektioner av Lemon bottle – för att ”smälta fett”

Publicerad

Det förbjudna preparatet Lemon bottle syns mycket på Tiktok och finns på skönhetssalonger i Skåne. Lemon bottle påstås reducera fett men är olagligt och farligt, enligt Läkemedelsverket. Trots det blir SVT Nyheter Skånes reporter erbjuden injektioner av en regionanställd läkare och på salong Mussigodt i Malmö – när vi besöker dessa med dold kamera.

Följ med reportrarna, med dold kamera, till salonger som erbjuder Lemon bottle i klippet ovan.

Lemon bottle är det senaste inom skönhetsbranschen: Ett gult medel som injiceras med spruta för att bränna fett på till exempel hakan, magen och armarna – och som blivit populärt på bland annat Tiktok.

SVT granskar skönhetsbranschen

Lemon bottle: Farligt och olagligt

Men enligt Läkemedelsverket är Lemon bottle så farligt att myndigheten gått ut och varnat för behandlingen.

– Den är helt okontrollerad, det är som att man injicerar vad som helst in i kroppen, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.

Regionanställd läkare erbjuder Lemon bottle

SVT Nyheter Skåne besöker två salonger som erbjuder behandlingen. På ena stället är det en läkare, som till vardags jobbar på en vårdcentral i Lunds kommun och är anställd av Region Skåne, som erbjuder behandlingen.

– Vi ser allvarligt på det här och läkaren i fråga utreds just nu, säger Mahshid Klang, chefläkare primärvården Skåne.

Läkaren själv menar att hon aldrig hade för avsikt att injicera reportern med Lemon bottle. SVT har sökt salong Mussigodt, som inte vill kommentera kritiken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Det här är Lemon bottle

Lemon bottle marknadsförs som ett effektivt och naturligt medel för att ”smälta fett”. Det är dock inte riskfritt att injicera produkten. Användning kan ge allvarliga infektioner, allergiska reaktioner eller permanenta skador.
Eftersom produkten varken är godkänd som läkemedel eller en CE-märkt medicinteknisk produkt, så är den inte säker att injicera.

Källa: Läkemedelsverket

SVT granskar skönetsbranschen:

Den 1 juli 2021 trädde en ny lag i kraft som innebär att skönhetsindustrin ska bli mer reglerad, bland annat att personer som injicerar måste vara legitimerad läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Trots det kan SVT Nyheter Skåne avslöja att 7 av 13 granskade salonger i Malmö har olegitimerad personal som erbjuder behandlingar. Bara fyra av salongerna är registrerade i Ivo:s vårdgivarregister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skönhetsbranschen

Mer i ämnet