Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder. I en privat lägenhet på Rosengård erbjuder en kvinna fillers, botox och trådlyft – fast hon saknar utbildning. Foto: Privat/SVT

Gör botox och ansiktslyft i lägenhet på Rosengård – i vardagsrummet: ”Hon förstörde min kind”

Uppdaterad
Publicerad

I en skinnfåtölj i en lägenhet på Rosengård erbjuder en kvinna botox, fillers och trådlyft utan den utbildning som krävs för att få göra skönhetsbehandlingar. SVT Nyheter Skånes reportrar besökte lägenheten med dold kamera.

Följ med SVT:s reportrar in i lägenheten på Rosengård där de blir erbjudna fillers och trådlyft.

I lägenheten har kvinnan gjort flera skönhetsbehandlingar, bland annat på ”Jasmin”.

SVT granskar skönhetsbranschen

– Hon förstörde min kind och gav mig trådlyft utan tillräcklig bedövning. Jag fick gå till vårdcentralen efteråt eftersom tråden stack ut ur min kind, och de blev helt chockade, säger hon.

Saknar utbildning

”Jasmin” berättar vidare att hon hade blivit tipsad av en vän om just kvinnan på Rosengård. Inför besöket kände ingen av dem till kvinnans brist på kompetens och utbildning för injektionsbehandlingar.

Vännen var också med vid besöket, och ”Jasmin” minns hur det var att komma in i bostaden:

– Hon sa att det skulle vara billigt. Men när vi kom in kände jag att det inte kändes bra, säger ”Jasmin”.

Kvinnan saknar den utbildning som krävs för att få lov att utföra injektionsbehandlingar. Enligt SVT:s granskning har hon även en salong i Göteborg där hon erbjuder skönhetsingrepp.

Vanligt med behandlingar i privata lägenheter

Enligt flera tips till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, är det inte ovanligt med behandlingar i privata bostäder.

Trots det är det svårt att komma åt personerna som ger behandlingar privat, eftersom Ivo inte kan göra tillsyn i privata bostäder.

– Malmö är ökänt för att det finns många oseriösa verksamheter, säger Sabina Lindahl, ordförande Estetiska injektionsrådet, en organisation vars målsättning är att öka skyddet för kunderna.

När SVT Nyheter Skåne konfronterar kvinnan i efterhand menar hon att hon aldrig tänkte utföra behandlingarna.

Det här är trådlyft

Trådlyft är ett icke kirurgiskt ansiktslyft där nedbrytbara trådar förs in i huden med nål. Detta för att få en huduppstramning och hudföryngring. Trådarna framkallar ett lyft.

Källa: Estetiska injektionsrådet

svt granskar skönhetsbranschen

Den 1 juli 2021 trädde en ny lag i kraft som innebär att skönhetsindustrin ska bli mer reglerad, bland annat att personer som injicerar måste vara legitimerad läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Trots det kan SVT Nyheter Skåne avslöja att 7 av 13 granskade salonger i Malmö har olegitimerad personal som erbjuder behandlingar. Bara fyra av salongerna är registrerade i Ivo:s vårdgivarregister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skönhetsbranschen

Mer i ämnet