Foto: SVT

Avslöjar maktspelet bakom gifter i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Kemikaliesanering för flera miljarder väntar svenska fastighetsägare de närmsta åren. Samtidigt släpper Kemikalieinspektionens tidigare generaldirektör en bok som avslöjar det smutsiga maktspelet bakom gifterna.

I kvarteret Stäven i Visby ska Gotlandshem sanera för omkring 30 miljoner kronor. Anledningen är att det i husen finns fogar av PCB, ett ämne som bland annat är cancerframkallande.

Men kostnaden för PCB-saneringen i kvarteret Stäven landar precis som på många andra ställen i Sverige hos hyresgästerna, Gotlandshem har höjt hyran med 2,6 procent redan i år.

– PCB-saneringen i Sverige beräknas kosta fyra miljarder för samhället, säger Ethel Forsberg, samhällsbyggnadschef på region Gotland.

Hon är före detta generaldirektör på myndigheten Kemikalieinspektionen och har under lång tid haft insikt i branschen. Nu skriver hon en bok om industriernas makt över gifterna i samhället, bland annat tar hon upp hur myndigheten blev hotade med höga stämningsbelopp när de försökte begränsa en farlig kemikalie.

– Det är skrämmande att verksamheter som ser till att vi får in produkter i våra hem som kan skada oss och våra barn tar sig sådana friheter, säger Ethel Forsberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.