Foto: TT Nyhetsbyrån

Fängelsedomar i muthärva

Uppdaterad
Publicerad

Den nu 69-årige före detta fastighetschefen vid Kriminalvården och hans nära vän, en 68-årig man, döms för grovt mutbrott respektive medhjälp till grovt mutbrott.

De döms till tre år och två månaders fängelse respektive tre års fängelse.

Två andra äldre män, då konsulter, döms för grov bestickning. Även en av dem döms till tre års fängelse. Den andre till villkorlig dom och samhällstjänst, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Muthärva inom Kriminalvården

Olagliga skenavtal

Förundersökningen inleddes våren 2010 sedan Riksrevisionen anmält missförhållanden inom Kriminalvården. Bland annat konstaterades att Kriminalvården upphandlat projektering av flera fängelser och häkten utan att följa lagen om offentlig upphandling.

Den som tecknade avtalen var den nu dömde 69-åringen som då var fastighetschef vid Kriminalvården. Avtalen tecknades med ett konsultföretag vars vd i sin tur ingått skenavtal med ett bolag som tillhörde 69-åringens nära vän. Pengarna till vännens bolag anses utgöra mutor till 69-åringen.

I andra fall har pengarna gått direkt till 69-åringen.

Frias på flera punkter

Åtalspunkterna gällande anstalten Saltvik i Härnösand och häktet i Sollentuna ogillas i de bitar som involverade Skanska. Även åtalspunkten som gäller byggandet av polisens administrativa centrum i Linköping ogillas.

”Om det finns rimligt tvivel om de tilltalades skuld ska åtalet ogillas”, säger rättens ordförande Hans Cederberg i pressmeddelandet.

Chefsåklagare Jan Axelsson konstaterar efter att snabbt ha ögnat igenom domen:

– Tingsrätten har bifallit åtalet i det som vi ser som väsentliga delar och ogillat i andra.

Han säger att även om åklagare bara får väcka åtal för sådant de tror kommer att leda till en fällande dom så brukar det ändå ofta vara så att vissa åtalspunkter har en starkare bevisning än andra.

Hoppas på lärdomar

Att rätten ogillar alla förverkansyrkanden utom ett, på 8,5 miljoner kronor som den 68-årige vännen och hans bolag ska betala till staten, vill han inte kommentera förrän han läst igenom domen ordentligt.

TT: Kan man dra några generella slutsatser av den här domen?

– Ja, att ha en myndighet där en person formellt fattar den här typen av beslut och där det saknas kontrollmöjlighet kanske inte är en så lyckad lösning. Jag vet inte hur det ser ut i andra myndigheter men finns det fler med samma lösning hoppas jag att de tar lärdom av den här domen.

Kommer att överklagas

Rune Brännström, den före detta fastighetschefens försvarsadvokat, säger till SVT Östnytt att hans klient är besviken.

– Visserligen blir han friad på flera punkter, men fälld på tre, trots att han anser att han borde bli frikänd. Så vi har redan beslutat att domen kommer att överklagas, säger Rune Brännström.

Målet har pågått i tingsrätten i 50 dagar. Omkring 80 vittnen har hörts och en omfattande bevisning har lagts fram.

De dömda har hela tiden nekat till brott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva inom Kriminalvården

Mer i ämnet