Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elever på Katedralskolan i Linköping tränar inför finalen. Till vänster: Benjamin Phillips, elev på Katedralskolan. Foto: SVT/Lena Liljeborg

Här tränar eleverna inför balen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan åttio-talet har gymnasieelever samlats för att träna till abiturientbalen. Generationer efter varandra har lärt sig att röra fötterna till tonerna av klassisk musik. Sedan kom pandemin som ett feltramp och traditionen fick ett avbrott på två år. Men i år är många förväntansfulla på vad som närmare sig med stora steg.

I omgångar har närmare tusen elever samlats för att träna in dansen i år. På Katedralskolans bal är det cirka 200 par som dansar och med få träningstillfällen kvar närmar de sig baldagen.

– Jag tycker att balen är en del av studenten. Du kommer aldrig att få chansen att dansa bal igen så det blir i år, säger Jennie Axelsson, elev på Katedralskolan i Linköping.

Linköping

En nödvändig kostnad för många studenter

Prislappen för att vara med landar på minst på 1100 kronor per person. I det ingår balträning och tre rätters middag under balkvällen. Utöver det kan utgifter för kläder ingå. Det är en kostnad som kan vara svår att få ihop som student. 

– Jag kan förstå att det känns orättvist för människor att det bara är vissa som har råd med balen och andra inte, säger Jennie Axelsson.

– Det beror hur långt du vill gå med det. Jag tror att man kan hitta kläder på en bra budget men jag antar att man får bita i det sura äpplet om man vill dansa bal, säger Marcus Daoud.

Avbrott på två år

I sexton år har Mikael och Therese Svelander varit baltränare. Med ett uppehåll på två år till följd av pandemin är han glad att många fortfarande vill dansa.

– De elever som missade balen har blivit erbjudna att dansa i år men många försvinner härifrån för att plugga på universitet och flytta hemifrån. Jag vet att det är några i år som skulle ha dansat de senaste två åren som är tillbaks i år.  

Han tror inte att det blir några problem att lära ut dansstegen till eleverna i tid.  

– I sporthallarna lär de sig stegen. När vi sen kommer till Saab arena finns det mycket mer utrymme och de kommer veta exakt hur de ska röra sig. På träningen är det varmt, svettigt och intensivt så utvecklingen är jättebra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet