Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör frisörerna om studenternas förväntningar när de fixar håret inför balen. Foto: SVT

Fullt upp hos frissan inför balen

Publicerad

I två år har Linköpings traditionella bal ställts in till följd av pandemin. Något som påverkat stadens frisörsalonger. Svt stämmer av med stadens frisörer för att se om trenden har vänt.

De som vi pratar med ser alla en tydlig ökning i antalet bokningar inför balen. Redan då baldagens datum släpptes kom bokningarna in. För salonger innebär det flera håruppsättningar och en stor intäkt. En frisörsalong som vi pratar med berättar att baldagarna var fullbokade fram till år 2019. Året som följde ställdes det antalet om till det motsatta.

– Det är definitivt stora omsättningstapp som uppstått på grund av inställda baldagar menar frisören. Men i år ser det ut som vanligt med en första bokning som kom in februari.

Även om förra årets bal inte heller blev av så var det elever som anordnade mindre tillställningar för att inte helt gå miste om upplevelsen berättar Maggan på hårmagasinet.

Planering och förväntan

Kunden kommer vanligtvis in för planering några veckor innan. På så sätt är frisören är förberedd på baldagen.

– Vi fixar deras hår först och sen tar de på sig klänningarna. De kan ibland gå härifrån med klänningarna på, annars får vi ofta bilder efteråt med klänningarna på och de sitter i trädgårdsföreningen, berättar Maggan.

Bröllop är det största evenemanget som salongen fixar inför. Men enligt Mari är balen jämförbar.

– De vill vara så fina som möjligt och lägger ner väldigt mycket tid och pengar för att kunna genomföra den. Det är inte bara en klänning och danslektioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet