Hör varför IFK Motala Bandys Pär Beckne anser att fler idrottsklubbar borde bidra mer till samhället, i videoklippet. Foto: Daniel Díaz/SVT, Anders Wiklund/TT

Nu ska Motala Bandy tränas till diabetesproffs

Publicerad

IFK Motala Bandy inleder samarbete med Barndiabetesfonden där spelare och ledare utbildas i vad typ 1-diabetes är för att sprida kunskapen vidare i sociala medier.

– Idrottsklubbar kan göra mer i samhället, säger klubbchefen Pär Beckne.

I höst påbörjar Barndiabetsfonden en utbildningen för klubbens juniorer, äldre spelare och ledare som går ut på att lära sig vad typ 1-diabetes är och innebär.

– Vi tycker att det är ett spännande projekt att få ta del av, berättar Pär Beckne, klubbchef för IFK Motala Bandy.

diabetes

Klubben har en stor följarskara på sociala medier där kunskap om typ 1-diabetes kommer att förkunnas och spridas. Dessutom kommer deras samarbetspartners att få ta del av informationen.

Han anser att idrottsklubbar generellt borde ägna sig mer åt samhällsstödjande verksamheter.

– Idrottsklubbar skulle kunna göra mer i samhället. Det är viktigt att ta ett ansvar, förklarar Pär Beckne.

”Vi har en junior med sjukdomen”

En 17-årig juniorspelare i klubben lever med typ 1-diabetes nämner Pär Beckner.

– Vi har en junior med sjukdomen men han mår bra av att idrotta – fast man måste ha lite koll på om hans värden ligger högt eller lågt, säger han. 

Hör Pär Beckne berätta i klippet ovan hur klubben ska jobba vidare med att sprida information om diabetes.

Barndiabetesfonden

Sveriges största finansiär av forskning om typ 1-diabetes som bland annat driver projekt med syfte att hjälpa och stödja drabbade barn, ungdomar och anhöriga.

Källa: Barndiabetesfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

diabetes

Mer i ämnet