Bankfacken snart ett minne blott

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler bankkontor tar bort sina bankfack. I Norrköping till exempel uppmanar nu Swedbank sina kunder att tömma sina fack och lämna tillbaka nycklarna. De gamla bankvalven har spelat ut sin roll, menar man. Men beslutet väcker känslor. 

Bankvalvet som ligger under kontoret i Norrköping har funnits där i över 40 år, men nu ska värdesakerna ut. Bankkontoret flyttar till mindre lokaler och där finns inte plats för bankfack.

Att använda bankfack är i dag i hög grad en generationsfråga. Clara Hansson, som är född på 1980-talet, är en av bankkontorets allra yngsta användare. Hon är en av dem som nu måste tömma sitt fack och samtidigt fundera på var hon ska göra av sina värdesaker framöver.

Det handlar framför allt om sådant som har affektionsvärde. Familjesaker som hon är rädd om, som dagboken som hennes mamma skrev innan hon gick bort.

– Jag förstår ju att banken måste modernisera, men jag tycker att det här är ett bra sätt att spara saker som man har lite extra kära, säger hon.

”4000 tomma fack”

Beslutet att tömma facken har orsakat en del reaktioner, berättar Henrik Eklund som är kontorschef.

– Ja, en del upprörda kunder självklart. Det är just det att det är så djupt rotat med bankfack. Vi är uppvuxna med att kunna ha deponeringar i bankfack i det trygga valvet på banken, säger han.

I en alltmer digitaliserad omvärld har bankfacken dock spelat ut sin roll, menar han. Av de 6000 facken är bara 2000 uthyrda.

– Det är 4000 tomma fack här. Efterfrågan är i dagsläget obefintlig. Vi tappade 400 bankfack förra året och det var bara av naturliga anledningar, alltså i dödsfall, där man då avslutar sina bankfack.

Kunderna får nu istället ett erbjudande om att få köpa ett eget värdeskåp att ha hemma.

PRO kritiska

Men Verner Bilde på pensionärsorganisationen PRO i Skärblacka är kritisk. Han menar att bankfacken är viktiga för många äldre som känner sig otrygga med att förvara värdesaker hemma, även om de är inlåsta i ett skåp.

– Det är ju vanligt att det kommer hem personer till äldre människor och säger att de kommer från hemtjänsten och när de går därifrån så är smyckena borta, säger han.

Henrik Eklund förstår att gemene man kan känna att det är osäkert att förvara vissa saker hemma.

– Det har vi stor förståelse för och det är därför vi har skickat med det här erbjudandet till våra kunder.

Men det innebär ju ändå att förvara värdesakerna hemma?

– Jo så är det ju, men dock i ett kassaskåp, säger han.

Clara Hansson funderar just nu som bäst på var hon ska förvara sin mammas gamla dagbok och de andra minnessakerna.

– Jag vill helst ha det på en bra och säker plats. Annars får jag väl försöka hitta någon plats hemma där jag kan låsa in det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.