TV: Hör Liams egna ord om tiden på ungdomshemmet Foto: SVT

Liam låstes in på statligt ungdomshem: ”Var skräckslagen”

Uppdaterad
Publicerad

Första gången Liam låstes in på ett ungdomshem inom den statliga institutionsvården var han bara elva år.

– Det jag inte kan förstå är att man låser in personer som har autism på sådana ställen, som man gör i Sverige, säger hans mamma.

Liam är intresserad av mycket. Till exempel historia – särskilt andra världskriget. I grunden är han en glad kille, säger hans mamma Jenny.

Men det finns en annan sida. Liam kan bli fruktansvärt arg. Så har det varit sedan han var liten.

#deutstraffadebarnen

Placerades på låst ungdomshem

Liam har autism och adhd. Skolan fungerade inte. Han hade ångest, slogs och hotade att skada sig själv.

Till slut bestämde socialtjänsten att han skulle placeras på ett låst ungdomshem inom den statliga institutionsvården – ett så kallat SiS-hem – nästan 40 mil från hemmet i Norrköping.

– Jag förstår om man kan ifrågasätta lämpligheten i att så unga barn vistas i den verksamhet som vi bedriver. Men vi ska ju ta hand om de barn som domstolen har beslutat ska vara hos oss, så vi får ju lösa uppgiften, säger Jan-Eric Josefsson som är verksamhetsdirektör på Statens institutionsstyrelse, SiS.

Beslut upphävdes av domstol

– Vi kommer in i ett väntrum och så säger de att ni har 15 minuter på er att säga hej då. Och där satt han, elva år och helt skräckslagen, berättar Liams mamma, Jenny.

Men efter två veckor upphäver en domstol socialtjänstens beslut. Liam får lämna SiS-hemmet, men nu mår han ännu sämre.

– Han var ännu mer autistisk och hade en massa tics. Han pratade mycket om att han var en ond människa för att han blivit inlåst. Han såg inte sig själv som en elvaårig kille som behövde hjälp, säger mamman.

Ingen nedre åldersgräns

Någon nedre åldersgräns för placering inom den statliga ungdomsvården finns inte. De två senaste åren har 22 barn som är elva år eller yngre satts där. Förra året var den yngsta bara åtta år.

– Det här är ju en relativt ny företeelse. Vi har inte tidigare haft – mer än undantagsvis – ungdomar under 12 år, säger Jan-Eric Josefsson.

Hemmen är till för ungdomar med destruktivt beteende och personalen har särskilda befogenheter, som bland annat innebär att de får låsa in personer i ett dygn.

Placerades på SiS-hem igen

2017 samtyckte Liams mamma till att han skulle tvångsomhändertas. Men hon hade aldrig trott att han ännu en gång skulle placeras på ett SiS-hem.

När de andra ungdomarna frågade varför han var där hade han inget svar.

– Han fick frågan om han rökt på, men han har aldrig hållit på med sådant. Då undrar jag hur bra det är, att sätta en autistisk tonåring tillsammans med ungdomar med helt andra problem.

I oktober kom Liam ut igen. Även den här gången upphävde domstolen beslutet. Sedan dess har han bott omväxlande hos mamma i Norrköping och pappa i Helsingborg.

”Inga alternativ”

SVT har gått igenom alla beslut som rör Liams fall. De HVB-hem där han har varit har inte klarat av honom, men domstolen anser inte att den statliga ungdomsvården är rätt för honom.

Socialtjänsten har många gånger inga bra alternativ när de ska hjälpa. Det menar Ing-Marie Wieselgren, samordnare för Psykisk hälsa på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Det är enorma behov i samhället i dag. Och vi har heller inte de skräddarsydda lösningarna. Många gånger kanske socialsekreteraren ser vad man skulle vilja ge, men har inte verktygen, säger hon.

Statens institutionsstyrelses ungdomshem

  • Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som bedriver ”individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem.”  
  • Statens institutionsstyrelse bedriver ungdomsvård på 24 orter i landet. Varje år placeras cirka 1100 ungdomar där.  
  • Personalen har särskild befogenhet att utföra följande uppgifter: – De har rätt att bestämma vem man får prata i telefon med och när. – De får hålla fast personer som försöker rymma. – De får förbjuda eller övervaka besök. – Söka igenom kläder och omhänderta dina saker. – Läsa brev. – Be personer klä av sig nakna för kroppsbesiktning. – Låsa in personer i ett rum i 24 timmar.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutstraffadebarnen

Mer i ämnet