Åsa Regnér (S) Foto: TT

Barnminister Åsa Regnér svarar på Sis-kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga ungdomsvården behöver rekrytera uppemot 700 behandlingsassistenter inom tre år. För att klara av det har man infört undantag från sina egna kompetenskrav. Regeringen anser att det är viktigt att myndigheten så snart som möjligt kan återgå till de högre kompetenskraven.

Regeringen storsatsar på tvångsvården för ungdomar. 900 miljoner kronor på fem år ska ge Statens institutionsstyrelse möjlighet att skapa fler vårdplatser och uppemot 700 behandlingsassistenter behöver rekryteras framöver.

– Under senare år har det varit mycket hög efterfrågan på vårdplatser, det är en kö-situation, vilket är anledningen till den här satsningen, säger Åsa Regnér (S) , ansvarig minister för Statens institutionsstyrelse, i ett mejl till SVT.

#deutstraffadebarnen

Svårt rekryteringsläge

Normalt sett ställer myndigheten krav på tvåårig eftergymnasial utbildning för att få arbeta som behandlingsassistent. Förra året beslutade Sis att det ska gå att göra undantag, vilket i praktiken innebär att det numera räcker med gymnasieutbildning för att få arbeta som behandlingsassistent på ungdomshemmen.

Statens institutionsstyrelse har tidigare ställt högre krav vid sina nyrekryteringar än vad Socialstyrelsens föreskrifter kräver, påpekar Åsa Regnér.

– På grund av det svåra rekryteringsläget fattade myndigheten i oktober 2016 beslut om att tillfälligt frångå de egna högre kompetenskraven och det har förlängts ett år till.

Internutbildar för större kompetens

Åsa Regnér menar att Sis jobbar med att förbättra kompetensen genom att utbilda redan anställda medarbetare.

– Sis har också vidtagit olika åtgärder för att minska personalomsättningen och göra SiS till en attraktiv arbetsgivare.

Men är det försvarbart att låta så pass outbildad personal ha ansvar för några av samhällets mest utsatta ungdomar och även ha rätt att utöva tvångsåtgärder?

– Sis är skyldiga att uppfylla de krav som framgår av föreskrifterna. I övrigt anser regeringen att det är viktigt att Sis så snart som möjligt kan ta bort det undantag från de egna högre kompetenskraven som de har beslutat om.

Vad gör regeringen för att förbättra situationen och höja kompetensen?

– Det är Sis som ansvarar för kompetensförsörjningen vid de särskilda ungdomshemmen. En förutsättning för att Sis ska kunna bedriva kvalitativ vård är att myndigheten ges ekonomiska förutsättningar för detta.

– Regeringen har också gett Socialstyrelsen i uppdrag att se över tillgången på utbildning för personal som arbetar med vård och behandling av barn och unga på hem för vård eller boende, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutstraffadebarnen

Mer i ämnet