Arkivbild Foto: Adam Ihse/TT

Barnvagnsmarsch för att påverka mödradödligheten

Publicerad

I dag anordnas barnvagnsmarschen för nionde året i rad för att uppmärksamma komplikationer vid graviditeter, osäkra aborter och förlossningar. I Östergötland hålls marschen på två platser.

I 55 städer hålls under lördagen en barnvagnsmarsch för att uppmärksamma kvinnors olika situationer vid graviditeter. I Norrköping utgår marschen från gamla lasarettet vid södra promenaden.

– Sjukvården är ojämlik och kan påverkas. Vi vill uppmärksamma detta och få upp ögonen politiskt, säger Elmina Saksi, arrangör för barnvagnsmarschen i Norrköping.

25 miljoner osäkra aborter

Dagligen dör uppskattningsvis 800 kvinnor runt om i världen på grund av komplikationer vid graviditeter. Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att det genomfördes 25 miljoner osäkra aborter under 2017.

– Vi tänker framför allt på kvinnor i utvecklingsländer och att det är viktigt att resurserna läggs lika på kvinnor och män, säger Elmina Saksi.

De främsta orsakerna till marschen är den beskrivs vara den problematik som finns kring preventivmedel, osäkra aborter, brist på sexualupplysning och mödravård.

– Sällan har kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp och sitt eget liv varit mer aktuellt. Det måste gälla alla kvinnor, oavsett var du bor, säger Elmina Saksi.

Tider för marsch

Norrköping kl 10.00

Linköping kl 12.30

Visby kl 13.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.