Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns hundratusentals fritidsbåtar i Sverige och båtlivet påverkar miljön. I videon pratar Lina Petersson, sakkunning inom båtmljö hos Transportstyrelsen, om ämnet. Foto: SVT

Båtmiljöexpert: ”De gamla tvåtaktarna läcker ut var tredje liter bensin oförbränt”

Publicerad

Det finns strax under en miljon sjödugliga fritidtidsbåtar i Sverige och båtlivet påverkar miljön på flera sätt. Det viktigaste miljöfrågorna är: avfallet, bottenfärgerna, motorerna och hänsyn till omgivningen.

– 80 procent av de som svarat på vår båtlivsundersökning är positiva till förbudet mot att tömma latrinavfall i vattnet, men det är fortfarande för svårt att lämna avfallet i land, säger Lina Petersson, sakkunnig båtmiljö på Transportstyrelsen.

I videon hör du mer om varför du inte ska kissa i vattnet och om annat som rör båtar och miljö.

Giftfri båtbottenfärg

Transportstyrelsen anser att det allra bästa är om man inte målar sin båtbotten med giftig färg.

– Även bottenfärg som är godkänd kan innehålla gifter. Det är jättebra om man använder en giftfri färg och kan skrubba båten under säsong. Det finns en havstulpanvarning som man kan anmäla sig till. Då får man ett meddelande som talar om när havstulpanerna är aktiva där man befinner sig. Då kan det räcka att skrubba med en vanlig tvättsvamp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.