Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Lago, förbundsdirektör RTÖG, förklarar i klippet varför de är bättre på att hantera skogsbränder nu än tidigare. Foto: SVT och Fredrik Persson/TT

Så har räddningstjänsten blivit bättre förberedda på skogsbränder

Publicerad

Närmare samarbeten och bättre utrustning inom räddningstjänsten har minskat risken för att en skogsbrand ska sprida sig och bli riktigt stor.

Åren 2014, 2018, 2020 och 2021 var Sverige drabbat av flera stora skogsbränder, vilket räddningstjänsten lärde sig mycket av.

– Vi får väl tyvärr tacka de stora skogsbränderna som har varit till för varför vi är så mycket bättre idag än för några år sedan, säger förbundsdirektören för Räddningstjänsten Östra Götaland(RTÖG) Ulf Lago.

Flygplan och helikoptrar

Från statligt håll så har antalet helikoptrar och flygplan som kan hjälpa till med brandbekämpning också ökat den senaste tiden.

– Tack vare att vi kan få in tidig bekämpning från luften så blir de här bränderna inte lika omfattande längre. Det har varit jätteavgörande, säger Ulf Lago.

Se varför räddningtjänsten nu känner sig tryggare med att bekämpa skogsbränder i klippet längst upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer