Bättre sexualundervisning i skolorna skulle minska sexövergreppen, även på musikfestivaler, menar linköpingsprofessorn Carl Göran Svedin. Foto: SVT

”Bättre sexualundervisning skulle ge färre sexövergrepp”

Bättre sexualundervisning i skolorna skulle minska sexövergreppen, även på musikfestivaler, menar en professor vid Linköpings universitet.

– Vi kanske skulle ha ett sexualundervisningslyft i Sverige där vi moderniserar sexualundervisningen, säger Carl Göran Svedin, professor i barn- och ungdomspsykiatri.

Han anser att det istället borde vara fokus på relationskunskap där man lyfter frågor som ”vad är en bra kompis”, ”vilken respekt visar vi varandra” och ”vad är ett ja, vad är ett nej”.

– Då skulle man kunna få med mobbning och trakasserier som inte är av sexuell karaktär i den undervisningen, säger Carl Göran Svedin.

Gått ut i skolorna

Bråvallafestivalen ställer in nästa år och orsaken är sexbrotten som begicks under årets festival, trots att man satsat stort på säkerhet. Bland annat hade festivalen i samarbete med Norrköpings kommun med hjälp av RFSU:s informatörer gått ut i skolorna och informerat.

RFSU kommer nu fortsätta gå ut i skolorna och prata om relationer, säger Anna Samuelsson, informatör på RFSU. Foto: SVT

– Jag kan tänka mig att vi kanske är de första som kommer ut och pratar så tydligt om det här, vad är en ja- och en nej-signal, hur kan man veta om någon vill, vad kan man göra om man är osäker, och så där. Jag tror att inom sexualundervisning är det lätt att glömma bort att prata om sådant här, säger Anna Samuelsson, en av informatörerna på RFSU.

Kommer ni att fortsätta med det här efter festivalen?

– Ja, det är tänkt så, att det ska fortsätta i några år framåt, säger Anna Samuelsson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer