Nils Rydberg, t f lokalpolisområdeschef Jönköping. Foto: SVT och Fotograferna Holmberg / TT

Bedragare lurar av äldre bankkort

Uppdaterad
Publicerad

Flera äldre personer ska ha lurats att lämna ifrån sig sina bankkort i Östergötland och Jönköpings län. I några fall ska även smycken och kontanter ha stulits.

De första rapporterna om händelserna kom i fredags i Jönköpings län. Under onsdagen skedde liknade saker i Mjölby och Vadstena.

– Från i fredags till idag på morgonen rör det sig om sju fall. Sedan kan det ha tillkommit flera under dagen, säger Nils Rydberg, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Jönköping.

Tillvägagångssätt

Så här går brotten till: En person säger sig ringa från banken. Denne påstår att någon försökt ta pengar från kontot. Därefter sägs att en representant från banken ska komma hem till den äldre. Strax därpå har en person ringt på dörren och sagt sig representera banken.

Bedragaren ska sedan i vissa fall lurat till sig bankkort och pengar tagits från kontot. Även smycken och kontanter ska ha stulit i några fall. Men det har också hänt att den äldre inte släppt in bedragaren.

– De riktar in sig på den övre delen av de äldre – människor mellan 80 och 100 år.

”Finns hopp om signalement”

Hur pass stora belopp som stulits i nuläget okänt. Den här typen av brott är svårlösta enligt polisen och de går nu ut med information på sin hemsida för att göra äldre och deras anhöriga uppmärksamma på att detta sker i området.

– Vi arbetar med förhör med målsägande och eventuella vittnen. Det finns hopp om signalement eftersom bedragaren visat sig för brottsoffren.

– Samtidigt kan de drabbade bli skärrade och det kan leda till svårigheter att få fram uppgifter från dem.

Inga misstänkta

Polisen har i nuläget inga misstänkta för bedrägerierna.

Den som har upplysningar, eller har utsatts för brott, uppmanas att ringa 114 14. Vid pågående brott – ring 112.

I artiklarna nedan finns mer att läsa om bedrägerierna mot äldre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer