Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hatar de där smugglarna”. Hör mammans berättelse om sista veckan på flykt. Foto: Smugglad/SVT

Berättar för första gången om skräckresan för sin son – var bara två år

Uppdaterad
Publicerad

En scarf skulle skydda hennes tvååriga son från att se sina föräldrar drunkna i havet mellan Riga och Gotland. 30 år senare bestämmer sig mamman Payman Mergasori för att berätta för sin son hur deras sista dagar på flykt såg ut.

Då 22-åriga Payman Mergasori och hennes familj är kurder som flydde från Irak. De var några av de 391 flyktingar som kom till Sverige med båten Priekule år 1993 från Riga. Efter en vecka på Östersjön i kraftig storm vittnar hon om en nära döden-upplevelse.

– Tänk om vi inte hade klarat oss. Då hade jag inte suttit här. Inte Ziad heller som nu är 32 år, säger Payman Mergasori i SVT:s dokumentärserie ”Smugglad”.

Kunde ha slutat i katastrof

När båten la till i Slite på Gotland var Ziad Bawil bara två år gammal. Han hade inte förstått förrän nu att han och de andra flyktingarna som gömt sig i båtens lastutrymme hade lurat döden.

– Jag visste ju att jag varit med om en sådan här sak, men jag var bara två år gammal. Man har inte direkt insett, säger Ziad Bawil.

Se första avsnittet av dokumentärserien Smugglad på SVT Play, eller kommande söndagar klockan 22:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.