Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har flykten format Mohammed Al-Hakims liv och karriär. Foto: Smugglad/SVT

Kom med smuggelbåten som barn – nu är han hyllad elitdomare

Uppdaterad
Publicerad

Mohammed Al-Hakim är i dag en välkänd fotbollsdomare i allsvensk fotboll. Men han präglas fortfarande av en barndom på flykt – framförallt flyktens sista vecka.  

För 30 år sedan gick Mohammed Al-Hakim och hans familj i land på Gotland efter sju stormiga dagar bland hundratals flyktingar på fiskebåten Priekule från Riga. Han hade varit på flykt nästan hela sitt åttaåriga liv.  

– Jag har haft det väldigt tufft såklart, men jag tänker inte på hemskheterna jag varit med om. Jag tänker bara på det jag fått med mig därifrån, säger han.  

Började döma fotboll tidigt 

Bara några år efter att Mohammed Al-Hakim klev av båten började han döma fotboll, vid 12 års ålder. 2012 började han i allsvenskan och tre år senare utsågs han till Årets domare av Svenska fotbollförbundet. Han har även dömt internationella Fifa-turneringar.

– Jag tror att jag har fått den mentala biten av min bakgrund.

Se första avsnittet av dokumentärserien Smugglad på SVT Play, eller kommande söndagar klockan 22:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.