Bernths gula hus har blivit ett ”klickmonster”

Uppdaterad
Publicerad

Bernth Uhnos gula hus har blivit ett klickmonster på webben som diskuteras över hela Sverige. ”Det är makalöst, mejlen bara rasar in. Jag orkar inte ens svara i telefonen längre”, säger han.

SVT Östnytts nyhet om bildkonstnären Bernth Uhnos gula hus i Skänninge har lett till en proteststorm. Politikerna i byggnadsnämnden beslutade i går att Bernth Uhno måste måla om huset i en mer diskret färg och kritiken mot det beslutet har varit kraftig.

I sociala medier undrar folk om det är ett tidigt första april-skämt, ordföranden i nämnden kallas för ”färgnazist” och många undrar: ”Kan inte politikerna hitta något vettigare att klaga på?”

– Jag har fått ett sånt stöd, det är makalöst. Jag har aldrig fått så mycket mejl och facebookmeddelanden. Telefonen ringer hela tiden, säger Bernth Uhno som bor i huset som har väckt som uppståndelse.

”Roligt att Skänninge kommit på kartan”

SVT Östnytts webbartikel om huset har haft över 200.000 unika besökare och artikeln har delats över 20.000 gånger på Facebook där också en sida skapats till stöd för att bevara husets färg. 1400 personer har så här långt skrivit under en lista till stöd för husfägen.

– Det är galet. Jag hinner inte ens med att läsa vad folk har skrivit. Det står ju överallt, säger Viola Rylander som bor granne med det gula huset.

Hur känns det då?

– Det är bara roligt att Skänninge har kommit på kartan.

Stelbenta politiker förvånar

Skänningeborna verkar ta både husfärgen och uppståndelsen med ro. Jenny Aakula, som driver en affär/frisörsalong i Skänninge, är snarare förvånad över att politikerna har fattat ett sådant beslut. Hon säger att det finns en våg av nytänkande människor i Skänninge, att det bland annat har startats en konstnärsgrupp här.

– Så det förvånar mig verkligen att jag får se den här stelbentheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det gula huset

Mer i ämnet