Thomas Lidberg (S) Foto: SVT

Besked: Så mycket höjs skatten i Åtvidaberg

Uppdaterad
Publicerad

44 öre. Så mycket höjs kommunalskatten nästa år i Åtvidaberg.

Nu står det klart att den kommunala skatten i Åtvidaberg höjs med 44 öre nästa år, något som Corren.se var först att rapportera om.

– Vi har en dålig ekonomi. Enligt den senaste prognosen ligger vi minus 9,1 miljoner. Vi har gjort så i kommunen att vi finansierar våra egna finansieringar och ska vi klara av dem som vi gått ut med, och till viss del även påbörjat, måste vi ha ett ekonomiskt resultat som står i paritet med investeringarna, säger Thomas Lidberg (S), kommunalråd i Åtvidaberg.

Skattehöjningen i Åtvidaberg sammanfaller med att Region Östergötland står inför en skattehöjning, något som är olyckligt enligt Thomas Lidberg.

– Det är djupt olyckligt att det blir två skattehöjningar. Tajmingen är inte bra, men vi ser ingen annan möjlighet, utan vi måste titta över vår egen ekonomi som kommun. Vi måste långsiktigt klara vår ekonomi, men jag vill betona att vi tar ansvar för att ha en ekonomi i balans, säger han till SVT Nyheter Öst.

Bakgrunden till höjningen säger han beror på bland annat flera osäkerhetsfaktorer.

– Det handlar om Migrationsverkets återbetalningar som är försenade, samtidigt vet vi inte vad en lågkonjunktur skulle kunna innebära och dessutom har vi en negativ befolkningsutveckling. Varje krona är värd mycket för en liten kommun, säger Thomas Lidberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer