Satsningen presenterades vid en presskonferens i Skäggetorp i Linköping. Foto: TT

Beskedet: Dessa kommuner får ta del av ”rättvisemiljarderna”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar totalt 2,2 miljarder kronor årligen för att bryta segregationen i särskilt utsatta områden i landet. Under torsdagen kom besked om vilka som får ta del av pengarna.

Idag presenterade regeringen vilka kommuner som kan söka om de så kallade rättevisemiljarderna.

För 2018 avsätts 425 miljoner kronor. För 2019 avsätts 1,35 miljarder och därefter 2,2 miljarder årligen 2020–2027. De kommuner som kan ansöka om stöd i år är:

Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Katrineholm, Karlskrona, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp och Örebro.

Avviker från rikssnittet

Alla är kommuner med områden med lågt valdeltagande, hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och socioekonomisk utsatthet.

– De områden vi föreslår avviker markant från rikssnittet och har i många fall gjort det en tid utan att det har uppmärksammats tillräckligt och nu gör vi det och nu vill vi bryta det och vända det, säger Ibrahim Baylan (S), samordnings- och energiminister.

Han ger som exempel att pengarna kan användas till trygghetsåtgärder som övervakningskameror och trygghetsvakter, men även sociala insatser. Tanken är att varje kommun själv ska bestämma vad de vill söka pengarna för.

Del av överenskommelsen med V

Satsningen är en del av regeringens budgetöverenskommelse med Vänsterpartiet och presenterades under en presskonferens i stadsdelen Skäggetorp, ett av Linköpings mest segregerade områden och ett av femton områden i landet som polisen klassar som särskilt utsatta.

Vid regeringssammanträdet i Linköping togs även två andra beslut för att minska segregationen. Ett beslut togs om en proposition om kommunala skolors och friskolors ansvar för att bryta segregationen.

Regeringen har även beslutat om ett avtal mellan staten och Sveriges kommuner och landsting om att öppna förskolor ska kombineras med språkinlärning för föräldrarna.

De kommuner som kan ansöka om stöd i år är:

Borlänge

Borås

Botkyrka

Eskilstuna

Filipstad

Gävle

Göteborg

Halmstad

Helsingborg

Huddinge

Järfälla

Jönköping

Katrineholm

Karlskrona

Kristianstad

Landskrona

Linköping

Malmö

Motala

Norrköping

Nyköping

Perstorp

Sandviken

Stockholm

Södertälje

Trollhättan

Uddevalla

Uppsala

Västerås

Växjö

Åstorp

Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.