Foto: TT

Vänsterpartiet vill satsa 44 miljarder på Sveriges utsatta områden 

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet meddelade på torsdagen att de vill satsa på de delar av Sverige som har ”lämnats efter”. Platser där samhällsservicen har försvunnit, där bostäder förfallit och tryggheten gått förlorad, skriver de i sitt förslag. Totalt vill man satsa 44 miljarder och pengarna föreslås komma från höjda skatter och minskade avdrag för RUT-tjänster.
– Det här är en klassfråga. Det räcker inte med satsningar på polisen i de här områdena, säger partiets ledare Jonas Sjöstedt.

Kommunerna som kommer kunna söka dessa pengar är de som har områden med lågt valdeltagande, hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och socioekonomisk utsatthet. Tanken är att varje kommun själv ska bestämma vad de vill söka pengarna för.

”Någon ort behöver fler vuxna i skolan och fler fritidsgårdar, en annan utveckla ett program för unga killar som hoppar av gymnasiet, ett tredje område behöver se till att samhällsservice återkommer till bygden och ett fjärde behöver bättre möjligheter till yrkesutbildning”, står det bland annat i förslaget.

– De som haft de lägsta inkomsterna står och stampar. Jag tycker att man kan se det när man reser runt i Sverige, sa partiets ledare Jonas Sjöstedt på presskonferensen där förslaget presenterades.

Vidare skriver Vänsterpartiet att inte hela kommunen behöver uppfylla kriterierna för att dessa pengar ska kunna sökas, utan det räcker om vissa områden av kommunen uppfyller kritierierna.

Finansieras genom höjda skatter 

Stödet ska vara 10-årigt och ha en totalsumma på 44 miljarder kronor. Vänsterpartiet skriver att dessa pengar ska komma från en omfördelning i skattesystemet, där det finns utrymme att höja befintliga skatter, som till exempel fastighetsskatten. Det föreslås även att trappa ner avdragen för RUT-tjänster och ränteavdrag, eller ta bort dem helt. Summan kan jämföras med de 8,1 miljarder som regeringen vill satsa på Sveriges försvar under en treårsperiod, som de berättade om i går.

– Vi har en situation där miljardärer betalar en lägre procentandel i skatt än någon som sitter i kassan på ICA, säger partiets ledare Jonas Sjöstedt.

Han tillägger att Vänsterpartiets förslag inte ska ses som någon tillfällig lösning.

– Det här ska inte vara ett projekt. Det ska inte vara tillfälligt. Det här är fråga om en satsning som gör skillnad, säger Sjöstedt.

LÄS MER: Regeringen ger försvaret 8,1 miljarder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer