Flygledartornet på Norrköpings flygplats. Foto: Norrköping Airport

Beslut fattat – flygplatsen ska upphandlas

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen tog kommunstyrelsen i Norrköping ställning för en försäljning av Norrköpings Airport.

Enligt ett pressmeddelande handlar det om att en privat aktör ska driva flygplatsen mot en ersättning om 60 miljoner kronor på tre år.

– Kommunstyrelsen beslutade att gå vidare med planerna att pröva en upphandling av flygplatsen. Det innebär att frågan kommer att gå upp till kommunfullmäktige den 14 december och att arbetet med en upphandling ska påbörjas under våren 2021, säger Olle Vikmång (S).

Kommunens motkrav ska bland annat vara att ett visst antal charterpassagerare per år ska uppnås. Men både mark och byggnader ska tillsvidare fortsatt ägas av kommunen.

– Flygplatsen är och har varit viktig för Norrköping, men den fortsatta utveckling måste ställas mot den merkostnad som kommer, men finns det en privat aktör som vill ta över,driva och på sikt göra det utan kommunalt stöd är det jättepositivt för Norrköping, säger Olle Vikmång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet