Femöresbron innan rivningen och Karin Jonsson (C), tekniska nämndens ordförande. Foto: Mikko Lindskog och Lena Liljeborg/SVT

Beslut fattat om Femöresbron – nu kan projektet fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen sa nej till flytten och tekniska nämnden i Norrköping överklagade. Nu fastslår förvaltningsrätten att det finns särskilda skäl till att flytta Brovaktarstugan vid Motala Ström.

Det nya beslutet innebär nu att arbetet med Femöresbron nu kan fortsätta, meddelar Norrköpings kommun i ett pressmeddelande.

I sin dom har förvaltningsrätten bedömt att en ny bro anpassad till dagens krav avseende tillgänglighet, säkerhet och koppling till brovaktarstugan väger tyngre än att behålla de kulturhistoriska värdena intakta.

Norrköping

– Flytten behöver naturligtvis ske med stor försiktighet och hänsyn, men vi ser det som väldigt positivt att vi nu kan komma vidare i processen och få en bro på plats så snart som möjligt, säger Karin Jonsson (C ), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

Nu kommer projektet att fortsätta med en ansökan om vattendom och med att detaljprojektera lösningen. Enligt tidsplanen kan en ny bro finnas på plats under sommaren 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet