Tillträdande kommunstyrelseordföranden är Anneli Almérus (M) Foto: Mikko Lindskog SVT

Beslut idag – nu tar hon över

Uppdaterad
Publicerad

Kåre Friberg (M), som dömts för våldtäkt och grov fridskränkning, har nu skickat in sin avsägelse från kommunalrådsposten. Högsta domstolen har nekat honom prövningstillstånd och domen står fast.

Under dagen hade därför kommunstyrelsen ett snabbinsatt möte för att bereda ett ärende till fullmäktige där han avsätts från rollen som kommunalråd. Men vid lunchtid på måndagen meddelade Kåre Friberg själv att han avsäger sig sina politiska uppdrag.

Blev ni överraskade när ni fick mejlet?

– Nja, det var väl både och. Han har sagt hela tiden att han inte kommer frånsäga sig några uppdrag förrän det har vunnit laga kraft. Men han har ju haft inställningen att han varit oskyldig, så det har varit osäkert hela tiden hur det skulle gå, säger Kenneth Söderman (L) tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen.

Han berättar också varför det har tagit så lång tid.

– Ja, det var sju månader sen jag tillträdde och Kåre Friberg försvann och att det tagit så lång tid beror ju på att han inte frånsagt sig sina uppdrag, säger han till SVT Nyheter Öst.  

Tillträdande kommunstyrelseordföranden är Anneli Almérus (M), hör henne i klippet i topp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.