Kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg (M) Foto: SVT/Moderaterna

Kommunalrådet i Motala avgår inte trots domen

Uppdaterad
Publicerad

Den våldtäktsdömde Kåre Friberg är fortfarande kommunstyrelsens ordförande i Motala. Och han har inga planer på att avgå i nuläget, enligt uttalanden i Motala Vadstena Tidning.

Moderaterna har uppmanat honom att avgå, men Friberg säger till tidningen att det hänger på om han och hans advokat väljer att överklaga till Högsta domstolen. Han hävdar också sin hundraprocentiga oskuld och menar att det också gör att han väljer att inte kliva av. Friberg anser inte heller att hans förtroende är förbrukat.

Laga kraft

Kåre Friberg dömdes i hovrätten till 2,5 års fängelse för våldtäkt och grov fridskränkning.

Kommunalråd i Motala dömd

Enligt kommunallagen kan ett kommunalråd först avsättas om personen döms för brott som ger minst två års fängelse, och domen vunnit laga kraft. Friberg kommer inte själv att fatta något beslut om att avgå innan det finns en lagakraftvunnen dom, enligt hans advokat Hanna Lindblom, rapporterade SVT Nyheter Öst i tisdags.

Partiet har på de platser där det är juridiskt möjligt ersatt Friberg. Moderaterna ska dessutom söka olika möjligheter att få bort honom från hans politiska poster.

Hör Fribergs advokat i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunalråd i Motala dömd

Mer i ämnet