Johan Wänström Foto: SVT

Statsvetare: ”Han har inga incitament att försöka kompromissa”

Uppdaterad
Publicerad

Att en dömd politiker väljer att bita sig fast vid sina uppdrag är inte unikt. Det förklarar statsvetaren Johan Wänström vid Linköpings universitet. Han menar också att Kåre Friberg inte har några ”incitament att försöka kompromissa”.

– Han förlorar rent krasst inget på att välja att inte kliva av, säger universitetslektorn i statsvetenskap Johan Wänström.

Som fortsätter:

– Han är förmodligen körd både som företagare och politiker i Motala. Han behöver antagligen få in så mycket pengar som möjligt.

Dubbelt bestraffade

Wänström påpekar att politiker blir dubbelt bestraffade vid sådana här händelser och att det behövs ett skydd för att folk ska våga ge upp sina arbeten för att våga satsa på en så utsatt position som att vara politiker.

– Men skyddet kanske är väl kraftigt. Jag ser en dålig sida av lagstiftningen.

Dåligt för demokratin

I andra kommuner har domar lett till att partier har spruckit när förtroendevalda politiker valt att försöka sitta kvar efter domar och dylikt, enligt Johan Wänström.

Han anser att den här typen av händelser inte är bra för demokratin och politiken.

– Men partiets snabba reaktion tror jag gör att skadan begränsats.

Via blålänken hittar du våra artiklar om det dömda kommunalrådet Kåre Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.