Foto: SVT

Kommunalråd döms till fängelse för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Motalas kommunalråd Kåre Friberg (M) dömdes på onsdagen till fängelse i 2,5 år för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Enligt domen ska Friberg dessutom betala skadestånd på 160 000 kronor till den utsatta kvinnan.

Åklagaren hade yrkat på att han skulle dömas till fem års fängelse. Friberg döms mot sitt nekande.               

Han frias dock från två andra våldtäkter som han stod åtalad för.  

Redan när Kåre Friberg åtalades i november 2019 gav Moderaterna beskedet att förtroendet för honom var förbrukat och att han inte kunde fortsätta som kommunalråd.

Fribergs försvarsadvokat, Hanna Lindblom, säger att hon kommer överklaga domen.

* Brottet grov kvinnofridskränkning infördes i brottsbalken 1998 som en del av Kvinnofridsreformen. Brottet är unikt till sin konstruktion då flera enskilda straffbara handlingar tillsammans kan utgöra ett grovt brott.

* Grov kvinnofridskränkning är en underkategori till brottet grov fridskränkning, och fokuserar på upprepade kränkningar i form av vålds- frids- eller sexualbrott som en man begår mot en kvinna i en nära relation. De handlingar som avses är exempelvis misshandel, olaga hot, olaga tvång, sexuellt eller annat ofredande samt sexuellt utnyttjande.

* Lägsta straff för grov kvinnofridskränkning är fängelse i nio månader, och högsta straff är fängelse i sex år.

Källa: Nationellt centrum för kvinnofrid/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer