Foto: SVT/Johan NIlsson TT

Oenig hovrätt dömer kommunalrådet för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Motalas kommunalråd Kåre Friberg fälls även av Göta hovrätt för våldtäkt. Domstolen fäller honom också för grov fridskränkning.
Straffet blir 2,5 års fängelse.

Hovrätten fäller honom för samma gärningar som Linköpings tingsrätt, men gör bedömningen att han ska dömas för brottet grov fridskräkning i stället för grov kvinnofridskränkning.

– Att hovrätten dömer mannen för grov fridskränkning, i stället för grov kvinnofridskränkning, beror i huvudsak på att parterna inte har bott tillsammans. Denna bedömning påverkar dock inte brottets allvar eller straffvärde, säger hovrättens ordförande Martin Andersson i ett uttalande.

Han ska också betala skadestånd på 160 000 kronor till den utsatta kvinnan.

Åtalades för tre våldtäkter

Friberg åtalades för sammanlagt tre våldtäkter, men fälls alltså för en av dessa. I brottet grov fridskränkning ingår två fall av misshandel, ett fall av sexuellt ofredande samt två fall av ofredande.

Hovrätten friar liksom tingsrätten Kåre Friberg för olaga hot och ofredande, som enligt åklagaren också ingick i fridskränkningsbrottet.

Oenig hovrätt

Men hovrätten var inte enig i sitt beslut. De båda nämndemännen ogillade åtalet för våldtäkt och ville släppa Kåre Friberg på fri fot. Detta eftersom man inte ansåg det vara ”styrkt att han hade uppsåt till att tvinga till sig samlag med målsäganden”.

Nämndemännen ogillade också åtalet för grov kvinnofridskränkning och ansåg att kommunalrådet gjort sig skyldig till de lindrigare brotten sexuellt ofredande och ofredande.

Överklagades av båda parter

Friberg dömdes i februari i år av Linköpings tingsrätt till 2,5 års fängelse för en våldtäkt samt grov kvinnofridskränkning, men överklagade den domen.
Även kammaråklagare Emma Högström hade överklagat domen. Hon hade åtalat honom för sammanlagt tre våldtäkter och yrkat på fem års fängelse.

Kan nu bli avsatt

Friberg sitter kvar på kommunalrådsposten. Enligt kommunallagen kan ett kommunalråd först avsättas om personen döms för brott som ger minst två års fängelse, och domen vunnit laga kraft.
Friberg kommer inte själv att fatta något beslut om att avgå innan det finns en lagakraftvunnen dom, enligt hans advokat Hanna Lindblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunalråd i Motala dömd

Mer i ämnet