Foto: SVT

Kommunalrådet Kåre Friberg döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen föll domen mot kommunalrådet i Motala, Kåre Friberg. Han döms för grov kvinnofridskränkning och våldtäkt till två år och sex månaders fängelse.

Det var i  början av november förra året som det moderata kommunalrådet i Motala, Kåre Friberg, greps av polis i anslutning till en idrottsanläggning. Moderaterna i Östergötland gick snabbt ut och meddelade att deras förtroende för honom var förbrukat – men i praktiken är han fortfarande kommunalråd, då han inte avsagt sig sitt uppdrag.

Kåre Friberg åtalades vid Linköpings tingsrätt misstänkt för tre våldtäkter och grov kvinnofridskränkning. Brotten begicks mot en närstående kvinna under flera års tid.

Dom under onsdagen

Den 24 januari avslutades rättegången mot Kåre Friberg och åklagaren yrkade på fem års fängelse. Nu under onsdagen föll domen mot honom.

Linköpings tingsrätt dömer Kåre Friberg till fängelse i två år och sex månader för grov kvinnofridskränkning och ett fall av våldtäkt. Han frikänns för två fall av våldtäkt. Enligt tingsrätten har kvinnan på ett trovärdigt sätt berättat om händelsen och rätten finner det styrkt att Kåre Friberg genom våld tvingat kvinnan till samlag.

Att han döms till över två års fängelse innebär att han nu kan avsättas från sin roll som kommunalråd i Motala kommun. Enligt domen ska Kåre Friberg dessutom betala skadestånd på 160 000 kronor till den utsatta kvinnan.

Domen kommer överklagas

Fribergs försvarsadvokat, Hanna Lindblom, säger att hon kommer överklaga domen.

– Jag har svårt att se det här som en delseger. Åklagaren yrkade på fem års fängelse och han dömdes till 2,5 år, men jag ser ändå det här som en brakförlust. Min klient ville sättas på fri fot och frikännas helt och hållet, säger Hanna Lindblom till SVT Nyheter öst.

Det är oklart om åklagarsidan kommer att överklaga domen.

– Det är för tidigt att fatta några beslut när det gäller frågan om överklagande. Jag ska närmre analysera domen och sen fatta beslut om fortsättningen, säger åklagare Emma Hagström.

Brottet grov kvinnofridskränkning infördes i brottsbalken 1998 som en del av Kvinnofridsreformen. Brottet är unikt till sin konstruktion då flera enskilda straffbara handlingar tillsammans kan utgöra ett grovt brott.

Grov kvinnofridskränkning är en underkategori till brottet grov fridskränkning, och fokuserar på upprepade kränkningar i form av vålds- frids- eller sexualbrott som en man begår mot en kvinna i en nära relation. De handlingar som avses är exempelvis misshandel, olaga hot, olaga tvång, sexuellt eller annat ofredande samt sexuellt utnyttjande.

Lägsta straff för grov kvinnofridskränkning är fängelse i nio månader, och högsta straff är fängelse i sex år.

Källa: Nationellt centrum för kvinnofrid/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.