Linköpings tingsrätt Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Åtal väcks mot Motalapolitikern – misstänks för våldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen väcktes åtal mot brottsmisstänkta tidigare kommunalrådet Kåre Friberg.

Det var i mitten av november som det tidigare moderata kommunalrådet Kåre Friberg greps av polis, efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Politikern häktades och omhäktades sedan två gånger efter att åklagare begärt åtalsförlängning.

Men nu under måndagen väcktes åtal mot honom. Enligt åtalet misstänks han för flera brott. Enligt åklagaren handlar det om tre misstänkta våldtäkter och grov kvinnofridskränkning.

Utsatt kvinna hamnade på sjukhus

Brotten ska ha begåtts från januari 2016 till november 2019 och de påstådda brotten ska ha begåtts mot en närstående kvinna. Polisanmälan gjordes efter att målsäganden hamnade på sjukhus i november.

– Bevisningen utgörs bland annat av vittnesuppgifter från närstående och bekanta till kvinnan samt av chattkonversationer mellan målsäganden och den misstänkte. Utredningen har bedrivits systematiskt och vi har arbetat för att vända på alla stenar. Nästa steg i processen blir att låta tingsrätten pröva åtalet, säger kammaråklagare Emma Högström i ett pressmeddelande.

Efter att Kåre Friberg anhölls meddelande Moderaterna i Östergötland att han inte längre får representera partiet. I samband med det tog även Kenneth Söderman (L), förste vice ordförande i Motalas kommunstyrelse, över ordförandeklubben i kommunstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet