Kommunalrådet i Motala ersätts under brottsutredning

Uppdaterad
Publicerad

Kenneth Söderman (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande i Motala, går in som ersättare för kommunalrådet Kåre Friberg (M), som anhållits på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Kåre Friberg är ordförande i kommunstyrelsen i Motala. Under tiden han är föremål för polisutredning kliver förste vice ordförande, Kenneth Söderman in i hans ställe, det bekräftar kommunfullmäktiges ordförande, Nils Ingvar Grahn för SVT Öst.

Det var igår som Kåre Friberg greps, på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Det var Corren först att rapportera om.

Fribergs advokat, Morgan Gerdin vill inte ge någon kommentar på grund av förundersökningssekretess. Han vill heller inte säga hur Kåre Friberg ställer sig till brottsmisstankarna.

”Det är helt oacceptabelt”

Förbundsordföranden i Östergötland, Anna Nilsson (M) är skakad av nyheten.

– Det är förskräckligt, såklart, om det här är sant. Det är helt oacceptabelt. Alla partimedlemmar vet att när något sådant här händer måste man ta timeout. Det har man dessutom skrivit på papper om, säger Moderaternas regionala förbundsordförande för Östergötland, Anna Nilsson till SVT Öst.

– Han behöver ta sin timeout och vi behöver prata med honom. Det har vi inte kunnat göra än av förklarliga skäl, säger hon.

Grov kvinnofridskränkning

  • Infördes 1998 för att stärka det straffrättsliga skyddet för kvinnor som utsätts för upprepade övergrepp av en nuvarande eller tidigare partner.
  • Straffet för grov kvinnofridskränkning är fängelse i lägst nio månader och högst sex år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.