Lokalpolitiker misstänks för grov kvinnofridskränkning

Uppdaterad
Publicerad

En lokal politiker greps under gårdagskvällen i västra Östergötland, efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

En presstalesperson för polisregion Öst bekräftar för SVT Nyheter att jourhavande åklagare vid tingsrätten i Linköping, Eva Nemec Nordh, anhöll en man under kvällen ifråga, på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Enligt Corren greps han vid 19-tiden i anslutning till en idrottsanläggning.

”Helt oacceptabelt”

– Det är förskräckligt, såklart, om det här är sant. Det är helt oacceptabelt. Alla partimedlemmar vet att när något sådant här händer måste man ta timeout. Det har man dessutom skrivit på papper om, säger partiets regionala förbundsordförande för Östergötland.

– Han behöver ta sin timeout och vi behöver prata med honom. Det har vi inte kunnat göra än av förklarliga skäl, fortsätter hen.

Sekretess

Elisabeth Massi Fritz som företräder målsäganden säger till SVT att hon i nuläget inte kan uttala sig eftersom ”det råder förundersökning och sekretess”.

– Det råder sekretess. Vi kan bara bekräfta att en man anhållits för grov kvinnofridskränking, säger åklagarkammarens chefsadministratör Carl Ahlenius.

SVT Nyheter söker kommunen där politikern är verksam.

Grov kvinnofridskränkning

  • Infördes 1998 för att stärka det straffrättsliga skyddet för kvinnor som utsätts för upprepade övergrepp av en nuvarande eller tidigare partner.
  • Straffet för grov kvinnofridskränkning är fängelse i lägst nio månader och högst sex år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.