Eva Nemec Nord vid Åklagarkammaren i Linköping har begärt det före detta kommunalrådet i Motala häktad. Foto: TT/SVT

Kåre Friberg begärs häktad för kvinnofridskränkning och flera våldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Kåre Friberg (M) har begärts häktad av åklagare. Han är misstänkt för grov kvinnofridskränkning och fem våldtäkter, uppger åklagaren Eva Nemec Nordh.
– Han förnekar brott, säger hans advokat Morgan Gerdin.

Kommunalrådet Kåre Friberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Motala, greps i torsdags på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Dagen efter fick han sparken av Moderaterna i Motala. 

– Jag har i dag begärt personen häktad på sannolika skäl misstänkt dels för grov kvinnofridskränkning men dessutom för totalt fem fall av våldtäkt mot samma målsägande. Det handlar om hot, våld och ofredanden och visst sexuellt våld. Det har pågått sen 2016, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid Åklagarkammaren i Linköping.

Förnekar brott

– Förhör har hållits och han förnekar brott vid samtliga tillfällen, säger Eva Nemec Nordh.

Hur bedömer du bevisläget?

– Vi är långt ifrån ett åtal men det finns stödbevisning som pekar i en viss rikting och den ska nu följas upp med ytterligare förhör. Det handlar om att kunna förhöra närstående personer, vilket är förenat med en kollusionsfara, alltså att man behöver få höra dem ostört, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid Åklagarkammaren i Linköping.

Fribergs advokat Morgan Gerdin hade på söndagen inga fler kommentarer än att hans klient förnekar brott.

Häktningsförhandling kommer sannolikt att hållas i Linköpings tingsrätt på måndag förmiddag.

Sparkades av M

På fredagskvällen uppgav Moderaterna att Kåre Friberg inte längre får representera partiet.

”Med tanke på de omständigheter som nu kommit till vår kännedom via media gällande Kåre Friberg så ser vi att hans förtroende är förbrukat. Därför kan han inte längre representera Moderaterna och Alliansen i Motala, oavsett utfallet av kommande rättsprocess”, skriver lokalavdelningen i ett inlägg på Facebook.

Kenneth Söderman, förste vice ordförande, har fått kliva in på Kåre Fribergs plats i kommunstyrelsen i Motala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunalråd i Motala dömd

Mer i ämnet