Krematoriet i Norrköping Foto: SVT/ Carl Larsson

Beslut kring krematoriet skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkorådet i Norrköping har tidigare lagt ett förslag om att stänga ner krematoriet i Norrköping och istället skriva avtal med Linköpings pastorat. Men nu skjuter man på frågan till efter sommaren.

Beslutet var planerat att tas i kväll, onsdag 26 april, under kyrkofullmäktiges sammanträde. Skulle krematorieverksamheten i Norrköping läggas ner och flyttas till Linköping?

– Det har gjorts en jättestor utredning om det här, därför att kremeringsutrustningen i det här huset är dålig och behöver bytas ut. Det är inte längre att renovera och lappa, så att säga. Då har vi tittat på vad det kostar och det är alldeles för mycket pengar, säger Bo Wetterhall, ordförande Norrköpings kyrkoråd.

Man behöver investera närmare 60 miljoner kronor i en renovering och ombyggnad av krematoriet för att säkerställa miljökraven och arbetsmiljön.

Heta känslor

Förslaget om en centralisering till Linköping har väckt kritik och heta känslor.

– Så småningom kommer alla jag känner dö. Det gör vi alla. Och min spontana känsla är att jag vill inte att de ska skickas till Linköping, säger Carolina Tilljander, föreståndare Norrköpings krematorium.

– Jag förstår argumenten, men det är annat som behöver vägas in också. Synen på att det bara är ett paket, att det är en vara som ska transporteras för att det blev billigare. Den synen tror jag många sätter sig emot, säger Carolina Tilljander.

Skjuter fram frågan

Nu har fullmäktiges ordförande tagit beslutet att skjuta på frågan till september.

– Det här är en av de största frågorna som vi har haft och tycker därför att frågan behöver beredas bättre. Det finns en hel del frågetecken att räta ut innan vi fattar ett beslut, säger Helena Cimbritz, ordförande för kyrkofullmäktige i Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Öst
Mer Nyheter