Foto: TT

Beslut om område för vaccination

Publicerad

Jordbruksverket har nu bestämt i vilket område vid Omberg i Östergötland där nötkreatur och får ska vaccineras mot mjältbrand.

Även getter och hästar får vaccineras, med det är inte obligatoriskt.

– Vi vill genomföra vaccinationeran så snabbt som möjligt och börjar med besättningar som haft djur som dött i sjukdomern och djur som betat nära där djur dött, säger Jordbruksverkets insatschef Robert ter Horst.

Utbrott av mjältbrand

Under kommande vecka intensifieras arbetet med vaccinering. Djurägare som har möjlighet att ta in sina djur redan nu kan enligt Jordbruksverket göra det.

– Om djuren är installade blir vaccinationsarbetet smidigare att genomföra, säger Catrin Molander, stabschef i Jordbruksverkets insatsorganisation.

Djur får efter vaccinering gå inne i upp till två veckor utan dispens. Detta för att lättare kunna upptäcka eventuell biverkningar.

Karta över det aktuella vaccinationsområdet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet