Ett beslut om utökat anställningsstopp inom Region Östergötland togs under måndagen. Foto: Jessica Gow/TT

Regionen stoppar anställning av all personal inom vården

Uppdaterad
Publicerad

I måndags togs beslutet att stoppa all nyanställning inom hälso- och sjukvården i Region Östergötland. Bakgrunden stora underskott regionen brottas med i sin ekonomi.

SVT Nyheter Öst var först med att berätta om förslaget till anställningstopp för vårdanställda inom Region Östergötland.

– Vi är medvetna om att det utökade anställningsstoppet i hälso- och sjukvården kommer att få konsekvenser för verksamheten, men det ekonomiska läget kräver att vi genomför omfattande åtgärder, säger vårddirektör Jessica Frisk.

Regionen har redan tidigare gett besked om att personalkostnaderna måste minska med sex procent, vilket motsvarar cirka 600 tjänster.

Under måndagen fattades alltså beslutet i hälso- och sjukvårdens samverkansgrupp.

Före sommaren infördes anställningsstopp för administrativ personal inom Hälso- och sjukvårdens stab och Regionledningskontoret.

Så här sa Catarina Eriksson, avdelningsordförande Kommunal öst, om förslaget när det blev offentligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Catarina Eriksson avdelningsordförande Kommunal öst är oroad över förslaget: ”Det är allvarligt”, säger hon. Foto: Linnea Burén/SVT

Före sommaren infördes anställningsstopp för administrativ personal inom Hälso- och sjukvårdens stab och Regionledningskontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.