Foto: The Hohmann lab/SVT

Besvärlig diarré ska botas med bajspiller

Uppdaterad
Publicerad

Goda tarmbakterier kan hjälpa många av dem som varje år drabbas av svår diarré. Idag görs ofta avföringstransplantationer via så kallad koloskopi, men i Linköping är man på gång att ersätta detta med ett enkelt piller – som innehåller bajs.

Varje år drabbas omkring 7000 personer i Sverige av bakterien Clostridium difficile som kan ge diarréer och feber. Oftast drabbar det äldre och multisjuka som ätit antibiotika under en längre tid.

Universitetssjukhuset i Linköping ligger i framkant när det gäller transplantation av avföring. Det senaste – ett piller med avföring som patienten ska svälja.

– Ja, det låter jättekonstigt, men det är helt enkelt så att man lägger den här bakteriefloran i kapslar som man sväljer. De löser inte upp sig förrän de kommit långt ner i tunntarmen. Då hamnar de i princip där vi vill ha dem, i tjocktarmen, säger Lena Serrander, infektionsläkare och klinisk mikrobiolog vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Brist på frisk avföring

Enligt Lena Serrander skulle till exempel sjukvården i Östergötland behöva transplantera 150 patienter per år, men idag klarar man bara av mellan 20 och 30. Orsaken är att det saknas frisk avföring.

För några veckor sedan efterlyste man donatorer och över 50 personer hörde av sig.

Hur kommer det sig att gensvaret blev så stort?

– Jag tror att donatorerna känner att de gör en viktig insats för patienterna med den här typen av problem. Och bajs ska man ju ändå bli av med, så det är ju inget man kommer sakna, säger Lena Serrander.

”Vi ska bara beställa kapslarna”

Ett enklare sätt att behandla patienterna skulle alltså kunna effektivisera vården rejält och skapa en förmåga att ge alla sjuka den hjälp de behöver.

– Det skulle innebära att man kommer till mottagningen där man tinar pillren, sväljer dem och sedan går hem, säger Lena Serrander.

Och framtidens enklare metod är snart här.

– Vi har varit nere i Genève och lärt oss göra bajspiller alldeles nyligen. Vi ska bara beställa kapslarna och den apparatur som behövs, sedan är vi igång.

Kapslar med fryst avföring. Foto: The Hohmann lab, Massachusetts General Hospital

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.