Foto: TT Nyhetsbyrån

Bevara både plagg och miljö

Uppdaterad
Publicerad

Tvätta mindre och bevara klädernas färg och form. Handtvätta gärna, spar på tvättmedel och undvik torktumling – så håller favoritplagget längre.

– Vädra plaggen mer, det gör man inte så ofta nuförtiden, säger Mats Johansson, universitetsadjunkt vid Textilhögskolan i Borås.

Han anser att vi tvättar för ofta. Att tvätta sliter. För den som vill bevara kläders färg och samtidigt värna om miljön finns bättre alternativ.

– Vädra naturmaterial som ull, lin, bomull och även viskos. Syntet går bra att skölja ur, eftersom smutsen inte sugs in i syntetmaterialets fibrer utan lägger sig på ytan.

Få skjortor blir smutsiga efter en enda dag på jobbet. Får du en fläck, bearbeta den i stället för att slänga hela plagget i maskinen. När det kommer till tvättmedel gäller det också att hålla koll på vattnet där du bor, tipsar Mats Johansson.

– De flesta i Sverige har mjukt vatten, och då behövs det inte så mycket tvättmedel.

Hängtorka gärna. Torktumlaren är en riktig energitjuv som förstör dina kläder.

– I filtret med damm ligger delar av våra plagg som vi sliter bort.

Däremot vill Mats Johansson gärna slå ett slag för strykning.

– Då håller textilens fibrer ihop bättre. Färgen på plagget bevaras och ser snyggare ut.

Tips för favoritplaggen

  • Låt kläder lufttorka och undvik torktumlaren.
  • Känns ett plagg ofräscht? Prova att vädra det utomhus. Syntetplagg går bra att skölja ur för snabb uppfräschning.
  • När du använder tvättmaskinen – sänk gärna temperaturen och spar på energi. De flesta tvättmedel gör tvätten ren ändå.
  • Följ rekommenderad dosering av tvättmedel. För mycket tär på både natur och tyger.
  • Du behöver inte tvätta hela plagget om du fått fläckar. Prova att ta bort fläcken i stället – men gör det innan den har torkat in.

Källa: Tvätthandboken från Tellus, clevercare.info, Textilhögskolan Borås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.