Tekniska nämndens ordförande, Karl-Johan Boberg. Foto: Region Gotland och Martin Heppich

Bevattningsförbud på hela Gotland i april

Publicerad

De låga nivåerna i vattenmagasinen på Gotland gör att tekniska nämnden flaggar för ett bevattningsförbud för hela ön redan i början på april.

Vattennivåerna är låga i både grundvattenmagasinen och i ytvattenmagasinen. Under senare år har det varit bevattningsförbud under våren, men inte över hela ön.

– Det är akut vattenbrist. Nivåerna i vattenmagasinen är i paritet med 1976, som är det hittills torraste året, säger tekniska nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C).

”Ser riktigt illa ut”

– Om årets sommar också blir varm och torr så ser det riktigt illa ut. Förra sommaren var en riktig torrsommar. Under hösten så återhämtade sig vattennivåerna, men inte som de borde.

Värst är situationen gällande grundvattennivåerna, men även ytvattenmagasin som Tingstäde träsk har betydligt lägre nivåer än normalt.

Lägre nivåer i stora delar av landet

SGU:s januarisiffror visar att grundvattennivåerna i de stora magasinen är under det normala i nästan hela landet. I östra Svealand och upp mot södra Dalarna, på Gotland och i ett stråk från Jämtland upp till Västerbotten mycket under det normala.

I de små magasinen ligger grundvattennivåerna i Götaland och Svealand under eller mycket under det normala på de flesta håll, med undantag längs delar av västkusten. I till exempel Sala har kommunen redan gått ut och rekommenderat invånarna att spara på vattnet.

– Inför förra sommaren hade vi mycket nederbörd på hösten och på vintern också. Vi hade ett bra utgångsläge men sedan var det den otroligt torra sommaren, utgångsläget just nu ser det inte så bra ut, säger Fredrik Theolin, grundvattengeolog på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet