• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

– Vi gör ingen fördjupad insyn, det är Skolinspektionens uppgift, säger kommunalrådet Olle Johansson (S). Foto: SVT

Bidrag utan kontroll – nu vill kommunen se över stödet

Publicerad

Mångmiljonbelopp av skattemedel, så kallade strukturbidrag, betalas ut till friskolor för att stötta elever med stora behov. Men kommunerna får inte kontrollera att pengarna används till det de är ämnade för. Nu vill Norrköpings kommun se över strukturbidragen.

Den av Skolinspektionen hårt kritiserade muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping har fått 23 miljoner kronor i skattefinansierade bidrag från kommunen under senaste sju åren. Men trots att Skolinspektionen riktat omfattande kritik mot i stort sett hela verksamheten så har kommunen fortsatt att även i år betala ut stora belopp till skolan. 250 000 kronor i månaden. Men nu vill kommunen se över modellen för strukturbidrag.

– Det handlar inte bara om Kunskapsljuset. Vi strävar efter att få en mer hållbar och effektiv modell för bidragen. Mindre variationer, mer långsiktighet, säger utbildningsdirektör Sofie Lindén.

Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköping Foto: SVT

Utbetalningar av strukturbidrag

Men frågan är om en förändrad modell för utbetalningar av strukturbidrag till friskolor kommer att innebära att man får en större kunskap om att pengarna används rätt.

– Vi får hålla tummarna att både friskolor och de kommunala skolorna använder pengarna till det de är avsedda för, säger utbildningsdirektör Sofie Lindén.

Får inte kontrollera ekonomin

För kommunen har ingen laglig rätt att kontrollera friskolornas ekonomi och därmed att de skattefinansierade strukturbidragen verkligen används av skolorna till att stötta elever. Men man gör ändå försök och har till exempel besökt friskolan Kunskapsljuset flera gånger på kort tid.

– Vi har ju egentligen bara en muntlig dialog med skolan men vi gör ingen fördjupad insyn, det är Skolinspektionens uppgift, säger kommunalrådet Olle Johansson (S).

Vi har sökt Kunskapsljusets huvudman, som inte vill lämna någon kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.