Foto: SVT

Tiden rinner ut för friskolan Kunskapsljuset

Uppdaterad
Publicerad

Senast idag, onsdag, ska den hårt kritiserade muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping ha rättat till de omfattande brister som Skolinspektionen upptäckte förra året. Om inte skolan lyckas hotar böter på 1,2 miljoner kronor.

Vid två granskningar förra året så upptäckte Skolinspektionen grava missförhållanden på friskolan Kunskapsljuset. Om skolan inte uppfyller kraven men ändå fortsätter sin verksamhet så riskerar skolan 1,2 miljoner kronor i böter. Man riskerar också att skolan stängs av myndigheten.

Men en färsk kartläggning från Skolverket visar på få förbättringar. Antalet lärartjänster har minskat. Speciellt när det gäller fast anställda, där har siffrorna fallit från 63 procent 2015 till 17 procent 2017.

– Det är oroväckande att siffrorna går åt fel håll, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköping.

Något fler legitimerade lärare

Personaltätheten ligger nu ungefär som riksnittet trots att skolan fått extrapengar av skattemedel för att stötta undervisningen. Om vi jämför med den lika invandrartäta Skäggetorpsskolan i Linköping, är snittet där sju elever på en lärare, medan Kunskapsljuset har 12.

Andelen med lärarlegitimation har ökat något, från 15 till 23 procent, det handlar om en extra tjänst. Men jämför vi med de invandrartäta skolorna Söderporten i Norrköping och Skäggetorpsskolan i Linköping så har de 73 respektive 79 procent behöriga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet