Marie Thollander, processledare för hudprocessesen på Region Östergötland Foto: Region Östergötland

Bilder kan spara patienter besök hos hudkliniken

Uppdaterad
Publicerad

När en patient besöker vårdcentralen för att undersöka en hudförändring ska nu bilder skickas till hudkliniken. För många patienter kommer det därför räcka med ett besök hos vårdcentralen.

Konceptet, teledermatologi, har redan prövats vid 25 av de 42 vårdcentralerna. Resultatet har varit så pass lyckat att det till årsskiftet ska införas på alla vårdcentraler.

– Många patienter slipper ett besök och kommer snabbt till operation. Dessutom kan våra läkare ägna mer tid till att operera och blir ännu bättre på att bedöma bilder. Att alltsammans sker i Cosmic är ytterligare en fördel. Det är ganska unikt att ha samma dokumentationssystem i primär- och slutenvård, säger Marie Thollander som är processledare för hudprocessen hos Region Östergötland.

Bilderna tas med en ”smartphone”

Om en distriktsläkare misstänker att en patient har en farlig hudförändring skickas bilder tillsammans med en remiss till hudkliniken. Bilderna tas med en vanlig ”smartphone” genom ett dermatoskop. Bilderna kommer enligt regionen leda till snabbare prioriteringar.

– Bilden ger bättre och kompletterande information av remissen. Det är svårt att bara beskriva med ord hur en hudförändring ser ut.

Projektet startade som en pilotstudie på ett fåtal vårdcentraler 2016 och visade sig alltså framgångsrikt.

– Vi är oerhört stolta och glada. Det ligger i tiden att jobba digitalt och att vara i teknikens framkant. Det här sparar tid både för patienterna och för avdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.