I Sverige finns cirka 270 vilda biarter och en tredjedel av dem är på väg att försvinna. Foto: Paul Kleiven TT

Bivänligaste kommunen korad

Uppdaterad
Publicerad

Bort med hårdsnaggade grönytor och in med blommande ängsmarker – om de vilda bina får bestämma.

Enligt Naturskyddsföreningen går det åt rätt håll i många kommuner. Motala kommun hamnar på en tredje plats bland de undersökta kommunerna, allra bäst går det i Helsingborg, som nu utses till Sveriges bivänligaste kommun.

-Det är positivt att så mycket har skett ute i kommunerna, det har skett en stor förändring, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.

Mer än 60 procent av kommunerna har börjat ställa om gräsmattor till ängsmark och ungefär lika många har ett pågående arbete med att fasa ut kemiska bekämpningsmedel, visar föreningens enkät som 212 kommuner svarat på.

Se SVT:s tidigare klipp när kommunekologen Fia Sundin i Motala berättar om grässkötseln inom kommunen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fia Sundin kommunekolog Motala Foto: SVT

Livsviktigt arbete

I Sverige finns cirka 270 vilda biarter och en tredjedel av dem är på väg att försvinna. Det är på sikt ett hot också mot människan, framhåller Naturskyddsföreningen i sin rapport.

Bin och andra pollinatörer utför ett livsviktigt arbete. Nästan 90 procent av alla blomväxter pollineras av djur och om pollinatörerna trängs undan påverkar det också matproduktionen.

Men är det ett kommunalt ansvar att tänka på bin?

-Det är självklart inte bara kommunernas ansvar, det här är ett ansvar som vi alla har, säger Karin Lexén.

Men kommunerna kan påverka mycket, tillägger hon.

Topplistan över kommunernas bivänlighet baseras på en enkät som 212 av 290 kommuner besvarat.

Helsingborg utses till bivänligast, därefter placerar sig Göteborg.

Motala och Lomma har en delad tredjeplats, Nybro och Sollentuna har en delad femteplats, Borlänge får en sjundeplats och Järfälla, Linköping och Leksand hamnar på en delad åttondeplats.

Kommunerna har poängsatts utifrån svar på en rad frågor, bland annat om de har en aktionsplan för att gynna pollinatörer, om de har gjort en inventering, om kommunala gräsytor omvandlas till ängar och blommande mark, om kemiska bekämpningsmedel undviks, om lantbrukare får stöd för att skapa blommande vägkanter, om hänsyn tas till pollinatörer vid planering av nya områden, om invasiva växtarter bekämpas, om ekologisk mat serveras i skolor och andra verksamheter, om ekologiska lantbrukare gynnas, om naturbete gynnas, om informationsarbete kring pollinatörer pågår samt om skolor och förskolor involveras i arbetet.

Källa: Naturskyddsföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet