Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björkesjön utanför Igelfors täcks av 73 hektar sjögull, drygt 60 procent av sjöns yta. Se mer i videon. Foto: Jonas Edlund, länsstyrelsen

Björkesjön bland de hårdast drabbade i landet av sjögull: ”En chock”

Uppdaterad
Publicerad

Över 60 procent av Björkesjöns yta är täckt av den invasiva arten sjögull. Sjön utanför Finspång är en av de hårdast drabbade i landet.

– Det var lite av en chock, jag har aldrig tidigare sett ett så stort bestånd, säger Linnéa Carlzon, vattenekolog på länsstyrelsen i Östergötland.

Länsstyrelsen i Östergötland har beställt en inventering där man gått igenom sjöar i länet. Där var Björkesjön den mest drabbade. Även när man jämför med sjöar i andra län står det klart att sjön är en av de hårdast drabbade i landet. Och artens utbredning ställer till det för livet under ytan.

– Det blir som ett lock. Växter och djur som vanligtvis lever där kan inte leva där längre, säger Linnea Carlzon.

Finspång

Bekämpar sjögull med täckduk

För att vara invasiv så är sjögull en ganska tacksam art, menar Linnéa Carlzon, för att man har hittat sätt att bekämpa den.

I sjön Sommen har länsstyrelsen lagt ut stora ramar med mörk täckduk och täckt sjögullet så att den inte får något solljus. En säsong räcker för att plantan ska dö, eller att hela rotsystemet plockas bort.

Folkbladet var först med att berätta om det stora beståndet i Björkesjön.

Sjögull

Sjögulllen har funnits i Sverige sedan 1870-talet och planterades då in för att gynna fisket. Det bildar täta mattor som kan förändra hela vattnets ekosystem.

Spridningen sker både via pollinering och via frön. På bara ett par månader kan de skjuta iväg flera meter långa revor. Oftast växer de inte på större djup än tre meter. Andra faktorer som spelar in är hur strömt vattnet är och hur ljust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finspång

Mer i ämnet