Kulturministern vinkar till folket i Harold Pinters tappning på Arbetets museum i Norrköping Foto: SVT

Östgötateaterns nye chef som osympatisk ”kulturminister”

Uppdaterad
Publicerad

Prick klockan tolv på lördagen spelades nobelpristagaren Harold Pinterns satiriska pjäs; Presskonferensen, samtidigt på 23 platser runt om i landet. I Norrköping var det den blivande chefen för Östgötateatern Nils Poletti som spelade den hårdföre kulturministern som vill styra och kontrollera kulturen, och även döda ett och annat barn.

Efter föreställningen följde ett samtal kring kulturpolitiska frågor. Hela evenemanget ingår i Folk och Kultur, ett kulturpolitiskt konvent som äger rum i Eskilstuna den 7-10 februari. Nils Poletti hoppas att kulturen inte blir den valfråga som hamnar lägst på dagordningen.

– Jag hoppas kulturen får ta plats och blir en viktig fråga i det kommande valet,säger han.

Inga besked om Östgötateaterns inriktning

Om hans tolkning av den onde kulturministern är en fingervisning om Östgötateaterns framtida inriktning får vi inte veta. Nils Polletti tycker det är för tidigt att prata om vad han vill med Östgötateatern. Men personligen tycker han att mångfald är en plikt för teatern.

– Kulturen ska spegla fler perspektiv än det vita ”normsvenska”. Det är något jag personligen driver och det gör jag oavsett vilken arbetsbefattning jag har, säger Nils Poletti, som tillträder sin chefstjänst i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.