Biologen Tommy Karlsson går på jakt efter blodiglar – se hur det gick. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Biologen: ”Vi vet inte så mycket om blodiglar”

Publicerad

Under den senaste tiden har nya fynd av blodiglar rapporterats in från tidigare okända platser i Östergötland. Nu vill länsstyrelsen veta mer om det blodsugande djuret.

– Vi vet inte faktiskt inte så mycket om blodiglar. Det verkar som att de finns på betydligt fler platser än vad vi känner till, säger Tommy Karlsson, biolog på Länsstyrelsen Östergötland.

”Plaskar vi så brukar blodiglar dyka upp”

Vi trampar fram på den lilla stigen ner till sjön Lilla Göljen som tillhör Fjällmossens naturreservat i Kolmårdsskogarna. Här har en privatperson rapporterat att det ska finnas blodiglar. Nu hoppas Tommy Karlsson kunna bekräfta fynden på plats.

–Om man plaskar lite i kanten med håven så brukar de komma fram, säger han.

Se i klippet ovan om Tommy Karlsson lyckades fånga någon blodigel.

Rappen – ett enklare rapporteringssystem

Blodigeln är idag globalt rödlistad och upptagen i EU:s art- och habitatdirektiv. Men i Sverige är den än så länge inte en hotad art.

– Förmodligen har de minskat i antal även i vårt land så vi vill gärna få in observationer från allmänheten. Nu finns dessutom en ny sida som heter ”Rappen”, där du inte behöver ha något konto eller lösenord. Däremot krävs en bild på fyndet så vi kan säkerställa att det verkligen är en blodigel, säger Tommy Karlsson.

Blodigeln

Bland de arter av iglar som förekommer i Sverige finns det enbart en art som kan angripa människan och suga blod, blodigeln, även kallad medicinsk blodigel, Hirudo medicinalis.

Svalget har tre muskulösa käkar, som alla bär en mängd mikroskopiskt små tänder. Med dessa biter blodigeln igenom skinnet på ett värddjur som en häst, ko eller människa, och åstadkommer ett treuddigt sår på huden.

Blodigeln är som vuxen ca 15 cm lång.

källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.