Så här såg det ut i en av de drabbade bilarna efter inbrottet Foto: SVT

50 BMW-bilar plundrade – liga misstänks ligga bakom

Uppdaterad
Publicerad

50 BMW-bilar plundrades på värdefull utrustning i helgen.
Samma bilförsäljare drabbades av stölder i butikerna i Norrköping, Nyköping och Linköping.
– Det här föranleds av planering och tjuvarna är väldigt skickliga, säger Malin Bentzer, operativ analytiker vid polisen.

Det är inte första gången som firman Proauto, med huvudkontor i Nyköping, drabbats av stölder. Det har skett vid ett par tillfällen tidigare i år.

– För oss var det ganska jobbigt den här helgen eftersom vi har blivit drabbade av inbrott förut. Vi har vidtagit ganska mycket åtgärder sedan sist. Då kändes det som: ”Vad mer kan vi göra?”, säger vd:n Jens Tjärnlund.

Ligan har specialiserat sig på att stjäla delar från bilmärket BMW. Foto: SVT


Det som stjäls är inte hela bilar utan åtråvärda delar av märket BMW. Alltifrån rattar, airbags och elektronisk utrustning. Tjuvarna riktar ofta in sig på bilarna med dyr utrustning.

Helgens tillslag var ovanlig på det sättet att tre olika försäljningsställen drabbades, Nyköping, Norrköping och Linköping. Totalt plundrades 50 bilar.

Jens Tjärnlund, vd för bilfirman Proauto.

Polisen misstänker liga

Vid en tidigare stöld fick polisen tag på förövarna och några av de misstänkta dömdes för brotten. En teori är att en person som inte dömdes nu har satt igång stöldverksamheten igen.

–  Det är en person som vi ansåg vara huvudman eller organisatör och han är fortfarande på fri fot. Det finns därför skäl att misstänka att han fortfarande är brottsaktiv. Det här är inga slumpmässigt utvalda stölder som man begår, utan det här föranleds av planering och de är väldigt skickliga, säger Malin Bentzer, operativ analytiker vid polisen.

Hamnar utomlands

De stulna delarna tros ha tagits ur landet och sålts utomlands. Enligt vd:n för bilbolaget Jens Tjärnlund finns det indikationer på att delarna först går till Östeuropa för ompaketering, för att sedan skickas vidare till Kina.

Se hela inslaget i SVT PLAY

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BMW-ligan

Mer i ämnet