Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Kalered, inre befäl hos RTÖG Foto: RTÖG och Jeppe GustafssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Förberedelse för att evakuera boende vid branden i Tjällmo

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten påbörjade tidigt i morse förberedelser för evakuering av boende i ett område väster om branden i Tjällmo, nordost om Motala. Hur många boende det rör sig om är i nuläget okänt. Branden härjar i ett 500 hektar stort område.

Tanken är att ta de evakuerade till äldreboendet Granliden i Tjällmo. Kommunen förbereder mottagande av personerna och kommunens stödgrupp vid kris ska finnas på plats. Hittills har dock ingen behövt evakueras från brandens närområde.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jimmy Szigeti, biträdande kommundirektör Motala.

– Vi har förberett för evakuering. Vi tror att mest är sommarstugor i området, så vi vet inte riktigt hur många människor det handlar om, säger Sylvia Rydström, kommunikationschef på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Boende evakueras från branden i Tjällmo Foto: Jeppe Gustafsson

– När det gäller branden är läget oförändrat. Det har varit lite lugnare under natten, men vi räknar med att vinden tilltar nu under dagen.

Inte under kontroll

Under torsdagsförmiddagen uppger räddningstjänsten att läget fortfarande är oförändrat gällande branden. Fyra helikoptrar från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, deltar för närvarande i släckningsarbetet.

Även militär medverkar med personal och tre bandvagnar från Kvarn. Hemvärnet hjälper till med cirka 50 personer, motorcyklar och bandvagnar.

Räddningstjänsten jobbar även med deltidsbrandkårer och värn och försökte under kvällen igår skapa begränsningslinjer för att förhindra spridning. Hur stora ytor som brinner är ännu okänt.

Väg 1101 avstängd

Polisen är också på plats i området och har stängt av väg 1101, som går mellan Kopparfall och Godegård. Polis ska också kunna hjälpa till om det blir aktuellt med evakuering av människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Tjällmo

Mer i ämnet